Novinky v pravidlech pro udělování víz cizincům

Verze pro tiskSend by email
Díky novele zákona o pobytu cizinců, která vstoupí v účinnost pravděpodobně ještě do konce roku 2015, bude možné nově vydávat dlouhodobá víza s platností až na dobu 1 roku (dosud jsou udělována s dobou platnosti maximálně 6 měsíců).Pozitivní změna je připravena i v případě žádosti o vydání povolení k dlouhodobému pobytu nebo žádosti o prodloužení doby jeho platnosti. Nyní platí, že cizinec může žádost podat nejdříve 120 dnů před skončením platnosti předchozího povolení, nově bude připuštěna možnost dřívějšího podání žádosti, pokud cizinec současně uvede důvody dřívějšího podání této žádosti.

Ministerstvo vnitra ale také získá nově pravomoc prověřit v případě potřeby hodnověrnost příjmu deklarovaného cizincem žádajícím o vydání povolení k pobytu. Zejména půjde o cizince, kteří mají příjmy ze samostatně výdělečné činnosti nebo z výkonu funkce člena statutárního orgánu obchodní korporace. Toto ustanovení má zamezit vystavování fiktivních dokladů o zajištění prostředků k pobytu.