Nejvýznamější změny pro zaměstnance pro rok 2018

11. 1. 2018

S novým rokem přichází i několik změn v oblasti daní, hlavně pro zaměstnavatele a podnikatele. Níže bychom Vám rádi stručně ozřejmili nejzásadnější změny týkající se zaměstanaců.

Sleva na děti

Ke zvýšení slevy na druhé, třetí a každé další dítě došlo v poslední době již několikrát. Nicméně výše slevy na první dítě zůstávala dlouho stejná. Od 1. ledna 2018 dochází tak po dlouhé době i k zvýšení slevy na dani u prvního dítěte a to ze současných 13 404 Kč na 15 204 Kč. Ve mzdách zaměstnanců, kteří si uplatňují tuto slevu, dojde ke zvýšení o 150 Kč měsíčně.

Zvýšení stropu pro sociální pojištění a solidární zvýšení daně

Stejně jako v každém roce, tak i pro rok 2018 dochází k přepočtu výše stropu pro sociální pojištění a solidární zvýšení daně s ohledem na průměrnou roční mzdu v ČR, která činí pro rok 2018 29 979 Kč. Maximální vyměřovací základ nebo-li strop je pro rok 2018 stanoven na 1 438 992 Kč.

Otcovská dovolená

S daňovými změnami pro rok 2018 přišla i významná změna v oblasti otcovské dovolené. Od února 2018 budou moct muži nastoupit na týdenní otcovskou dovolenou a to během prvních 6 týdnů od narození dítěte. Za tuto dovolenou budou pobírat náhradu mzdy ve stejné výši jako matka a tedy 70 % z denního vyměřovacího základu. Nárok budou mít jak zaměstnanci, tak i podnikatelé, kteří si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up