Novela daňového řádu již publikována ve Sbírce

26. 7. 2018

Dne 5. 6. 2018 byla publikována ve Sbírce zákonů novela daňového řádu, která umožňuje získat správcům daně více informací ohledně daňových poplatníků. Novela navázala na evropskou směrnici DAC 5, jejímž cílem je umožnit přístup k údajům pro účely boje proti praní špinavých peněz. Nová informační povinnost se dotýká tzv. povinných osob a jimi získaných informací podle zákona AML. Vedle finančních institucích se dotkne tedy zejména regulovaných poradců. Správce daně může nově žádat např. informace o zmocněncích oprávněných nakládat s penězi na bankovních účtech, o osobách, které prostředky na účet vložily, o příjemcích plateb a o pronajatých bezpečnostních schránkách. Dle bankovních asociací je novela velice problematická s ohledem na sdělování širokého spektra vysoce citlivých informací ohledně klientů, které správci daně mohou vyžadovat.

S výjimkou advokátů a členů profesních komor je správce daně oprávněn vyžadovat údaje jak za účelem mezinárodní výměny informací, tak pro účely tuzemské správy daní, čímž jsou překročeny požadavky evropské legislativy. Ta totiž požaduje přístup k informacím pouze pro účely mezinárodní správy daní. Pro členy profesních komor dále novela stanoví výjimku, kdy o příslušné informace může žádat pouze Generální finanční ředitelství, nikoliv samotný správce daně.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up