Zveřejnění fotografie zachycující zloděje „přímo při činu“

22. 6. 2015

Městský soud v Praze zrušil pokutu udělenou Úřadem pro ochranu osobních údajů za zveřejnění fotografie pachatele krádeže, přičemž tato fotografie byla pořízena přímo při jejím páchání. Tato pokuta byla udělena z toho důvodu, že materiál, jako fotografie či video, může být dle zákona o ochraně osobních údajů pořízen a vystaven jen se souhlasem fotografované osoby. S tím se v takovém případě příliš počítat nedá a obchodníci tak byli paradoxně ti, kdo dle ÚOOÚ také porušovali zákon.
Nyní je možné, že ale toto průlomové soudní rozhodnutí založí praxi, kdy fotografie pachatelů zachycených na kamerových záznamech, budou moci být volně zveřejňovány, aby se předešlo páchání další trestné činnosti. Dle Městského soudu totiž pachatel trestné činnosti, který odcizí cizí majetek, musí počítat s tím, že bude používat jiné ochrany osobní identity než osoba, která jedná v souladu se zákonem.

Zatím však nelze na tento rozsudek absolutně spoléhat, protože Úřad pro ochranu osobních údajů zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, který může rozhodnutí Městského soudu ještě zvrátit. V případě, že hodláte podobnou fotografii nebo video zveřejnit, doporučujeme raději se zveřejněním počkat a spíše je předat Policii ČR. Zveřejnění těchto materiálů bez souhlasu dané osoby totiž může být i nadále sankcionováno ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up