Stávající elektronické podpisy k 1.6.2016 zaniknou

9. 12. 2015

1.6.2016 vstoupí v účinnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 910/2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS). Toto nařízení zavádí tzv. elektronickou identifikaci osob. Co za změny eIDAS přinese?Asi za nejvýznamnější lze považovat, že klasický elektronický podpis zanikne. Fyzické osoby si namísto toho budou muset obstarat tzv. kvalifikovaný elektronický podpis. Ekvivalentem kvalifikovaného elektronického podpisu pro právnické osoby bude nově elektronická pečeť. Kvalifikovaný elektronický podpis a elektronická pečeť by měly být do budoucna použitelné i v ostatních členských státech EU.

Do budoucna, pravděpodobně od září 2016 počítá nařízení s elektronickými občanskými průkazy, které by měly usnadnit komunikaci s úřady veřejné správy, a to tím způsobem, že majitel elektronického občanského průkazu nebude muset úřad osobně navštívit, ale bude si moci vyřizovat svoje záležitosti v čase, který si sám určí, a z pohodlí domova.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up