Kdy a jak podat přiznání k dani z příjmů za rok 2020?

18. 12. 2020
Kdy a jak podat přiznání k dani z příjmů za rok 2020?

Novelizovaný §136 daňového řádu přináší od 1.1.2021 nová pravidla pro lhůty pro podání daňového přiznání daně z příjmu právnických a fyzických osob. Nová pravidla se vztahují již na přiznání za zdaňovací období 2020.

Základní lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů zůstává i nadále 3 měsíce po skončení zdaňovacího období tj. pro kalendářní rok 2020 nastává 1.4.2021. Nově se lhůta prodlužuje na 4 měsíce tj. v případě kalendářního roku do 3.5.2021, pokud je přiznání podáno elektronicky a nebylo tak učiněno v původní lhůtě 3 měsíců. Poplatník podávající přiznání elektronicky se tedy může v podstatě rozhodnout, která z daných lhůt pro něj bude výhodnější. K příslušným lhůtám bude daň následně i vyměřena. Prodloužení lhůty na 4 měsíce nastává při splnění podmínek automaticky a není nutné činit ve vztahu k finančnímu úřadu žádné ohlášení.  

V případě, kdy je daňové přiznání podáno daňovým poradcem, zůstává zachováno automatické prodloužení lhůty na 6 měsíců. Nově již však k prodloužení lhůty není nutné, aby plná moc zplnomocňující daňového poradce byla finančnímu úřadu doručena do konce základní 3 měsíční lhůty. Současně je možné i pro poplatníky s daňovým poradcem využít pro podání základní lhůtu do 3 měsíců, ke které bude daň také vyměřena. Lhůta u auditovaných účetních jednotek zůstává beze změny.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up