Nový tiskopis přiznání v souvislosti s novelou DPH

14. 9. 2015

Novela zákona o DPH (číslo 262/2014 Sb.) účinná od 1. 1. 2015 zavádí vedle první snížené sazby ve výši 15 % taktéž druhou sníženou sazbu, a to ve výši 10 %. Tato bude aplikována na určité druhy zboží uvedené v příloze č. 3a k tomuto zákonu, jako jsou například počáteční kojenecká výživa, tištěné knihy nebo léky. V této souvislosti je vydán nový tiskopis přiznání k DPH. Změny tohoto tiskopisu jsou však minimální a jsou spíše formálního rázu.

Celková struktura přiznání či obsah jeho kolonek zůstává nezměněn. Zdanitelná plnění s druhou sníženou sazbou daně ve výši 10 % budou vykazována na řádcích spolu s první sníženou sazbou daně ve výši 15 %. Tento fakt může způsobit jisté nesrovnalosti, protože nebude na první pohled zřejmé, jaká část základu daně se váže k první a k druhé snížené sazbě. Tento postup je uveden ve formuláři pokynů k daňovému přiznání. Nový tiskopis 25 5401 MFin 5401 – vzor č. 19 daňového přiznání včetně pokynů pro vyplnění byl poprvé použit pro období leden 2015 a je zveřejněn na stránkách finanční správy.

 

Klára Bedrunková

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up