Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva umožnil efektivnější kontrolu zaměstnanců

5. 2. 2016

Do nedávna panovala určitá nejistota ohledně možnosti kontroly pracovních e-mailů či jiných aktivit zaměstnanců během pracovní doby. Zaměstnavatelé z obavy z možného postihu z důvodu narušení práva na soukromí zaměstnanců raději rezignovali na možnost plošného monitoringu počítačů či pracovních telefonů.Nově, po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci Bărbulescu proti Rumunsku (stížnost č. 61496/08) se situace změnila, když soud stanovil určité podmínky, za kterých je „sledování" zaměstnanců během pracovní doby přípustné.

Základním kritériem pro případný monitoring je, zda zaměstnanec může rozumně očekávat, že jeho právo na soukromí bude při používání elektronického zařízení v pracovní době zaručeno. Tomu tak není v případě, kdy byl zaměstnanec předem upozorněn na možnou kontrolu buď výslovně či ve vnitřním předpisu, ve kterém je používání telefonů či počítačů pro osobní účely zakázáno. Poté je tento způsob kontroly možné provést, pokud zároveň splňuje požadavky transparentnosti, nutnosti, férovosti a přiměřenosti. Jelikož se v zásadě jedná o právní posouzení, doporučujeme konkrétní kroky a opatření konzultovat s odborníky z oblasti pracovněprávních vztahů.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up