Kontrolní hlášení – absurdita roku…prozatím?

18. 5. 2016

Podnikatelská anketa s názvem Absurdita roku, která je součástí soutěží Firma roku a Živnostník roku a jejíhož hlasování se účastní široká podnikatelská veřejnost, si klade za cíl poukázáním na zbytečnost (a leckdy až nesmyslnost) vybraných vládních nařízení zlepšit podnikatelské prostředí v ČR.
Mezi důvody, pro něž se kontrolnímu hlášení dostalo této „pocty", patří v první řadě značná zmatečnost, která se projevuje především nutností řešit přehršle formálních chyb, jako jsou kupř. evidenční čísla daňových dokladů či nesoulad ve vykázaných plněních na straně dodavatele a odběratele. Dalším aspektem, těšícím se obzvláštní oblibě u podnikatelů, je přístup zaměstnanců finančních úřadů, kteří začasté vyžadují dodatečné (a s KH začasté nesouvisející) podklady v extrémně krátkých termínech a v případě nesrovnalostí zahajují u odběratele postup k odstranění pochybností bez předchozí výzvy, což je ovšem v příkrém rozporu s tím, co jim ukládá zákon o DPH. Pravdou je, že i díky tomu je mezi podnikateli pocit pachuti pochybností o tom, zdali mají všechny kroky úředníků oporu v zákoně, až nepříjemně konkrétní.

O tom, že se kontrolní hlášení těší mezi podnikatelskou veřejností kromobyčejné popularitě, svědčí i fakt, že bylo zvoleno absurditou roku už počátkem května – vzhledem k prvnímu podání k 25. únoru se tedy jedná o zkušenost přibližně dva měsíce dlouhou, čas téměř rekordní...

Otázkou však zůstává, jestli nebude KH o svůj (právem nabytý?) titul do konce roku ještě připraveno; žhavých kandidátů by se jistě ještě pár našlo – čtenáře jistě maně napadá třeba elektronická evidence tržeb.

Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že se i Vy jste se mohli setkat s potížemi, které se s kontrolním hlášením pojí. Pokud je tomu tak a nevíte si rady, neváhejte se obrátit na naši kancelář, rádi Vám poradíme.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up