Novela celního zákona a její dopady na vykazování hlášení Intrastat

17. 8. 2016

Dne 29. července 2016 spolu s novelou celního zákona nabylo účinnosti Nařízení vlády k provedení některých ustanovení celního zákona v oblasti statistiky. Toto nařízení se zejména týká změn ve vykazování údajů v hlášení Intrastat, tedy v hlášení sledující pohyb zboží mezi členskými státy Evropské Unie.

Hlavní změnou je sjednocení kurzu pro přepočet cizí měny na české koruny, kdy pro oblast Intrastatu se již nebude používat pro přepočet hodnoty zboží uvedené v cizí měně kurz používaný k výpočtu celní hodnoty, ale kurz, který zpravodajské jednotky používají pro přepočet hodnoty zboží v rámci daně z přidané hodnoty. Tato změna se projeví až v hlášení za srpen 2016, tedy zboží vykázané v červencovém hlášení bude ještě přepočteno dle původní úpravy, a to celním kurzem.

Další významnou změnou je zvýšení hodnoty zboží, u kterého je nutné provést opravu u chybně či nepřesně vykázaných údajů v hlášení Intrastat, z 1 000 Kč na 10 000 Kč. Tedy nepřesahuje-li hodnota zboží, ke které se původně chybně vykázaný údaj vztahuje 10 000 Kč, oprava takového hlášení nemusí být provedena.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up