Co s sebou přinese protikuřácký zákon

3. 3. 2017

Senát bez jakýchkoliv změn schválil navrhovaný zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který mu předložila Poslanecká sněmovna. Tzv. „protikuřácký“ zákon tak čeká již jen na podpis prezidenta, který se ovšem v minulosti několikrát vyjádřil, že jeho přijetí podpoří.

Jaké bude mít tento zákon dopady na kuřáky a především na podnikatele s kuřáckými restauracemi, bary a podobnými zařízeními? Nová právní úprava je zajisté nepotěší, neboť stanoví mimo jiné absolutní zákaz kouření ve všech vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb, což se týká nejen restaurací, ale i zařízení, ve kterých se sice nevaří, ale podává se zde například pivo či víno. Prakticky se tato změna dotkne tedy i klasických pivnic, kaváren, barů, apod. Provozovatel těchto zařízení už nebude moci pro kuřáky ani například zřídit speciální prostory pro kouření neboli kuřárny. Výjimka je stanovena pouze pro vodní dýmky a elektronické cigarety, ty je však možné užívat v zásadě právě jen v restauračních a jím naroveň postavených podniků. Za nedodržování zákona bude možné kuřákům uložit pokutu až ve výši 5.000,- Kč a podnikatelům, kteří budou kuřáky ve svých podnicích tolerovat, hrozí postih v podobě pokuty až do výše 50.000,- Kč. Sankcionovat bude možné podnikatelé vedle toho také tehdy, pokud vstupní prostory svého podniku náležitě neoznačí grafickou značkou „Kouření zakázáno“.

Předpokládaná účinnost zákona je stanovena na 31.5.2017. Podnikatelé v oblasti pohostinství a dalších oborech podnikání, jichž se změna týká, tak mají relativně dost času, aby se na tuto přelomovou a dlouho diskutovanou novinku připravili.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up