Přeshraniční konkurz - nově od června 2017

11. 5. 2017

Insolvenční řízení započatá po 26.6.2017 se budou řídit novými pravidly. Toho dne totiž nabývá účinnosti nové evropské insolvenční nařízení (Nařízení (EU) 2015/848). Pozor je třeba dávat především v případě dlužníků aktivních ve vícero členských státech, nově přitom nezáleží na tom, o jaký typ insolvenčního řízení se jedná – nařízení totiž na rozdíl od toho starého kromě konkurzu upravuje i reorganizace a oddlužení fyzických osob.

Jednou ze hlavních změn je zpřesnění pravidel pro příslušnost soudu a rozhodné právo. I nadále je hlavním vodítkem středisko hlavních zájmů dlužníka (Centre of Main Interest – „COMI“). I ve světle judikatury má být nyní COMI například objektivně zjistitelné třetími osobami, musí vykazovat určitou stálost atd. Cílem je omezit fenomén známý jako „forum shopping“, kdy si dlužníci snaží rychlou změnou faktického sídla vybrat co nejpříhodnější jurisdikci pro řešení jejich insolvence.

Nařízení dále zavádí praktické novinky, jako standardizovaný formulář pro přihlašování pohledávek a plány na propojení evropských insolvenčních rejstříků. Novým nařízením se evropský zákonodárce snaží lépe čelit některým problémům, které vystávaly za staré úpravy. Čas ukáže, do jaké míry bude úspěšný.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up