Víte, kdo je „nespolehlivým zaměstnavatelem“?

20. 7. 2017

Poslanecká sněmovna definitivně schválila kontroverzní novelu cizineckého zákona. Novela přináší řadu novinek zejména pro cizince ze států mimo EU, kteří hodlají na území ČR dlouhodobě pobývat za účelem výkonu práce.

Jedna z novinek se dotkne cizinců, kteří, aby v ČR mohli dlouhodobě pobývat a pracovat, žádají o zaměstnaneckou kartu. Ministerstvo vnitra jim kartu nově nevydá, pokud zjistí, že jejich budoucí zaměstnavatel je nespolehlivý. Za takového se bude považovat zaměstnavatel, který mj. řádně neplatí daně, neodvádí pojistné na sociální a zdravotní pojištění či mu byla v nedávné době uložena pokuta za nelegální zaměstnávání.

Další novinkou je karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance, která představuje povolení k pobytu a výkonu zaměstnání pro manažery, speciality a stážisty. V porovnání se zaměstnaneckou kartou skýtá tato novinka významné výhody. Jednak může zaměstnavatel pracovní místo nabídnout cizinci rovnou, aniž by musel předem místo marně nabízet tuzemcům. Jednak karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance opravňuje cizince k pobytu a práci v ČR až na celé 3 roky (v případě stážistů na max. 1 rok).  Karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance je určena pro stávající zaměstnance zahraniční společnosti, kteří mají přijet do ČR, aby tu po určitý čas pracovali pro její tuzemskou pobočku či dceřinou společnosti. Jde tedy o zjednodušený postup v případě vyslání pracovníků.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up