Změna DPH u mank a škod pro rok 2017

7. 11. 2017

Blíží se čas fyzických inventur, a proto upozorňujeme na změnu vypořádání DPH u zjištěných mank a škod. Za manka a škody ve smyslu DPH se považuje majetek, u kterého došlo k jeho zničení, ztrátě či odcizení a tato skutečnost není plátcem řádně doložena tj. např. nebyly předepsány k úhradě odpovědné osobě, nebyly řešeny s pojišťovnou, s policií apod.

Doposud byly tyto nedoložené případy zničení, ztráty nebo zcizení u většiny plátců řešeny tak, že z účetní hodnoty majetku byla odvedena daň na výstupu. Od 1.7.2017 je povinností plátce provést naopak vrácení odpočtu daně, a to v plné výši u zásob a v poměrné výši u dlouhodobého majetku. Tato korekce se vztahuje na zásoby po dobu 3 let od jejich pořízení, na dlouhodobý movitý majetek po dobu 5 let a po dobu 10 let na dlouhodobý nemovitý majetek. Vrácení odpočtu daně je plátce povinen provést v tom zdaňovacím období, ve kterém se dozvěděl o zničení, ztrátě nebo zcizení tohoto nedoloženého majetku, nebo kdy se tyto skutečnosti dozvědět měl a mohl.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up