Očekávané změny v roce 2019: Zrušení superhrubé mzdy

20. 3. 2018

Podle návrhu Ministerstva financí ČR by mělo v roce 2019 dojít v oblasti daně z příjmů fyzických osob k významné změně – ke zrušení superhrubé mzdy a solidárního zvýšení daně. Namísto toho návrh předpokládá zavedení progresivní daňové sazby ve výši 19 % u příjmů do 1,5 milionu korun a 24 % u příjmů přesahujících tuto částku. Jak tato změna ovlivní zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné?

Superhrubá mzda vyčísluje základní hrubou mzdu zaměstnance zvýšenou o pojistné na zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Spolu s 15% sazbou daně z příjmů fyzických osob reálný odvod do státního rozpočtu činí 20,1 % z příjmů poplatníků, kteří nemají jiné příjmy než příjmy ze závislé činnosti. V současnosti lidé s příjmem nad zhruba 1,4 milionu ročně kromě toho odvádějí 7% solidární přirážku k dani z příjmů.

Zrušení superhrubé mzdy tedy bude mít za následek, že poplatníkům (mající příjmy nižší než 1,5 milionů korun), kteří nemají jiné příjmy než příjmy ze zaměstnání, se odvodová povinnost po očekávaných změnách sníží o 1,1 %.

U osob samostatně výdělečně činných se se superhrubou mzdou ale nepočítá, znamená to, že daňové zatížení pro podnikatele bude vyšší o 4 %?  Nově si podnikatelé budou moci od základu daně odečíst 75 % zaplaceného sociálního a zdravotního pojištění.

Ministerstvo financí si od změn slibuje zpřehlednění daní a snížení odvodové zátěže. V závěru se ale výrazné změny, především z hlediska daňové zátěže, nedočkáme.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up