Nové nařízení EU zakáže tzv. geoblocking

22. 3. 2018

Evropský parlament schválil nařízení o řešení zeměpisného blokování z důvodu státní příslušnosti, místu bydliště či místu usazení zákazníka.

Evropská unie tím reaguje na situace, kdy mnohé webové stránky neumožňují nákup zákazníkům z jiných členských států EU (tzv. geoblocking). Jedná se zejména o internetové obchody s domácími spotřebiči a online rezervace vstupenek na sportovní akce, kdy obchodníci blokují přístup zákazníkům do jejich e-shopu, pokud do něj vstupují z jiné země. Příp. jsou klienti automaticky přesměrováni na jinou mutaci stránky internetového obchodu podle toho, z které země se připojují.

Nové nařízení geoblocking zakazuje. Jeho účelem je zajistit, aby spotřebitelé měli stejný přístup ke zboží a službám jako místní zákazníci. Obchodníci budou povinni své služby a zboží nabízet za stejných podmínek a své zákazníky nediskriminovat z důvodu, že se připojují z cizí země.

Nařízení zakazuje odlišné zacházení se zákazníky i na základě místa vydání jejich platební karty. Pokud obchodník přijímá platbu kartou konkrétní značky, nebude moci odmítnout platbu takovou kartou pouze na základě národnosti zákazníka.

Nyní bude nařízení ještě schvalovat Rada EU.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up