Výše průměrné hrubé roční mzdy pro účely modrých karet v roce 2018 a 2019

4. 5. 2018

Modrá karta je druh povolení k pobytu na území ČR, které současně slouží jako pracovní povolení pro vysoce kvalifikované cizince z třetích zemí (tedy osoby, které mají vysokoškolské vzdělání či alespoň 3leté vyšší odborné vzdělání). Oproti „běžné“ zaměstnanecké kartě nabízí zejména výhodnější možnosti v případě, že cizinec zvažuje v budoucnu pobyt a práci v jiném členském státě EU.

Při podávání žádosti je třeba doložit primárně doklad o dosaženém vzdělání a také pracovní smlouvu, přičemž roční mzda v ní stanovení musí odpovídat alespoň 1,5 násobku průměrné roční hrubé mzdy dle sdělení Ministerstva práce a sociální věcí.

Počátkem dubna ministerstvo sdělilo, že pro období od 01.05.2018 do 30.04.2019 bude třeba vycházet z průměrné roční hrubé mzdy ve výši 354.048 Kč. Toto odpovídá hrubé měsíční mzdě 29.504 Kč; žadatel o modrou kartu tak musí mít ve smlouvě sjednánu hrubou měsíční odměnu ve výši alespoň 44.256 Kč.

Porovnáme-li tuto částku s výší mzdové hladiny v řadě vysoce kvalifikovaných oborů, je zřejmé, že zaměstnávání expertů ze zahraničí může zaměstnavatelům přinést významné úspory.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up