Změny DPH na základě předpisů Evropské unie

26. 6. 2018

Od 1. 1. 2019 nabývají účinnosti již platné změny EU v oblasti DPH schválené směrnicí 2017/2455 a nařízením 2017/2459. Změny se týkají poskytnutí telekomunikačních služeb, rozhlasového a televizního vysílání a elektronicky poskytovaných služeb (tzv. e-commerce) osobám nepovinným k dani. Poslední velká legislativní změna v této oblasti proběhla k 1. 1. 2015, podle které poskytovatel těchto služeb, který není plátcem, se okamžikem poskytnutí služby stává osobou identifikovanou k dani. Dle současné právní úpravy je podnikatel v zemi příjemce povinen podat daňové přiznání a zaplatit příslušnou daň. Od začátku příštího roku si bude moci poskytovatel výše uvedených služeb vybrat, zda se bude řídit aktuálně platnou legislativou a odvede daň v zemi svého zákazníka či daň odvede v zemi svého sídla. Možnost výběru však budou mít jen ti poskytovatelé, u nichž částka za služby osobám nepovinným k dani nepřekročí ročně částku 10 000 euro (případně ekvivalent v domácí měně).

Co se týká tuzemských změn v oblasti daně z přidané hodnoty, před pár dny byl vládou schválen daňový balíček pro rok 2019, jež reflektuje výše uvedenou změnu v případě e-commerce a dále upravuje pravidla například pro částečný nárok na odpočet, nárok na odpočet při registraci či základ daně při platbách virtuálními měnami.

O podrobnějším obsahu daňového balíčku pro rok 2019 Vás budeme informovat v některé z dalších aktualit.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up