Jak na opravu odpočtu DPH u pronájmu nemovitých věcí

7. 8. 2018

Rozhodnutí Soudního dvora EU ve věci Imofloresmira z února letošního roku přináší pozitivní závěry pro plátce DPH podnikající s nemovitými věcmi.  Portugalská společnost, jejímž hlavní činností je koupě, prodej, pronájem a správa nemovitostí určených k bydlení nebo k obchodním účelům, uplatnila nárok na odpočet DPH vztahující se k několika nemovitostem, které vlastnila a u kterých zvolila režim zdanění. Jelikož však tyto nemovitosti byly po dobu více než dvou let prázdné, protože se je nepodařilo společnosti pronajmout, portugalský finanční úřad trval na opravě odečtené DPH.

SDEU konstatoval, že nárok na odpočet daně není společnost povinna zpětně měnit, i když nepoužila uvedené nemovitosti k účelu, díky kterým možnost odpočtu vznikla, pokud tento stav nastal z důvodů nezávislých na její vůli. V opačném případě by byla narušena zásada neutrality DPH.

Z pohledu českého plátce DPH tento rozsudek představuje možnost zachování uplatněného odpočtu tedy i v případě, že nebude možné vlastněné nemovitosti pronajmout navzdory prokazatelné snaze tak učinit, např. v důsledku hospodářské krize.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up