Jak na přecenění účtů časového rozlišení

17. 9. 2018

Národní účetní rada vydala dne 14.05.2018 novou interpretaci I-37 zabývající se otázkou, zda mají být zůstatky účtů časového rozlišení vyjádřených v cizí měně k datu účetní závěrky přepočítány závěrkovým kursem či nikoliv.

Interpretace Národní účetní rady nejsou sice závazným stanoviskem, vyjadřují nicméně odborný názor, dle kterého lze doporučit, aby účetní jednotka postupovala.

Dle interpretace I-37 mají zůstatky účtu Výdaje příštích období charakter cizoměnového závazku (výdaj v cizí měně bude muset být uhrazen v příštích obdobích) a zůstatky účtu Příjmy příštích období charakter cizoměnové pohledávky (příjem v cizí měně bude přijat v příštích obdobích), a proto pro ně platí stejná pravidla, jako pro ostatní cizoměnové závazky a pohledávky. Ke dni účetní závěrky by tedy účetní jednotka měla zůstatky těchto účtů přecenit kurzem k datu účetní závěrky.

Účty Nákladů příštích období a Výnosů příštích období, kdy peněžní tok již proběhl, nemají naopak charakter cizoměnové pohledávky a závazku, není s nimi tedy spojeno kursové riziko, a proto se zůstatek těchto účtů k datu účetní závěrky nepřepočítává.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up