Peníze místo stravenek?

13. 8. 2019

Dle aktuálně platné legislativy je možné využívat daňové zvýhodnění na stravné prakticky dvojím způsobem, a to tak, že zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytuje závodní stravování či poukázky na stravné (formou papírových tiketů či elektronických karet). Pro zaměstnavatele je daňově uznatelným nákladem 55 % ceny jídla či poskytnuté stravenky a zbylých 45 % si zaměstnanci buď hradí sami nebo jdou k tíži zaměstnavatele jako nedaňový náklad. Hodnota poskytnutého příspěvku na stravování není na straně zaměstnance omezena a je osvobozena od daně z příjmů.

V připravované novele zákona o daních z příjmů se dle ministryně financí Aleny Schillerové uvažuje o rozšíření výše uvedeného, a to o poskytování příspěvku na stravování formou vyplacení peněz. Výše uvedené daňové zvýhodnění by zůstalo zachováno i v případě vyplácení peněz místo stravenek.

Jedním z důvodů rozšíření možnosti poskytovat zaměstnancům peníze namísto poukázek by mělo být značné ušetření administrativní zátěže a zbytečných poplatků na straně zaměstnavatelů a obchodníků (příjemců poukázek) spojené s pořizováním a přijímáním stravenek.

A co na to asi řeknou prodejci stravenek…?

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up