Indonésie a COVID-19

10. 7. 2020
Indonésie a COVID-19

Spolu s naší partnerskou kanceláří z Indonésie, Hutabarat Halim & Rekan (HHR Lawyers), jsme pro Vás připravili přehled právních a daňových opatření v Indonésii, které cíli na zmírnění negativních dopadů proti pandemie nemoci COVID-19 a jejich hospodářských důsledků.

V Indonésii byla epidemie koronaviru vyhlášena dne 13. dubna výnosem prezidenta za národní katastrofu. Vyhlášení nouzového stavu s sebou přineslo zavření provozoven, práci z domova a zákaz shromažďování většího počtu osob.

Zatímco indonéský prezident odmítl vyhlásit celonárodní karanténu, vláda obyvatelům radí zůstat doma a udržovat při kontaktech s dalšími osobami odstup. Nicméně guvernéři některých provincií, včetně např. Jakarty, nařídili celoplošnou karanténu i tak. Na lokální úrovni byla zakázána i výuka ve školách, některé provozy nebo místní vlády nařídily nošení roušek. Ministerstvo zaměstnanosti nicméně předpokládalo značné výpadky v přítomnosti zaměstnanců na pracovištích, pročež ve svém oběžníku ze 17. března nařídilo zaměstnavatelům, aby platili mzdu v plné výši i těm zaměstnancům, kteří jsou koronavirem nakaženi nebo musí v důsledku lékařem nařízené karantény zůstat doma.

Cestování v Indonésii bylo podstatě omezeno. Lety byly až do června omezeny zcela, teprve 1. června byla letecká doprava za přísných podmínek obnovena. Meziměstská autobusová doprava, námořní doprava a železniční doprava byly úplně zakázány s tím, že poslední omezení mají skončit 15. června. Přísná omezení jsou odůvodněna zejména obavou z dopadů každoročních náboženských migrací před ramadánem na šíření nemoci COVID-19.

Indonéská vláda oznámila balíček o velikosti 405,1 bilionů rupií, který bude mířit jak do zdravotnictví, tak do postižených sektorů ekonomiky a společnosti. Balíček mj. zahrnuje pomoc s dodávkou materiálů, usnadnění kritérií pro bankovní půjčky a přímou pomoc rodinám, které trpí chudobou.

Vládní politika obsahuje i daňové úlevy: vládní nařízení snížilo daňovou sazbu u daně z příjmu pro indonéské firmy a stálé provozovny o 3 %, s možností snížení o další 3 % v případě, že jde o veřejně obchodovanou akciovou společnost, která splní další vládou stanovené podmínky. Zároveň jsou především v důsledku uzavření poboček finančních úřadů prodlouženy některé lhůty v daňovém řízení. Lhůta pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob se prodloužila o měsíc, tj. do 30. dubna. Další prodloužení se týká zejména lhůt k podání opravných prostředků nebo žádosti o přezkoumání vyměření daně, které byly prodlouženy o 6 měsíců.

Stejně jako v ostatních zemích se v souvislosti s restriktivními opatřeními vlády objevil problém spočívající v nedostatku financí u nájemníků komerčních prostor a související neschopnosti těchto nájemníků nájemné splácet. Jelikož byla epidemie koronaviru dle prezidentského výnosu o národní katastrofě vyhlášena za událost mající charakter vyšší moci, nájemníkům se otevřela možnost nájemné neplatit nebo alespoň odložit, ať už na základě klauzulí o vyšší moci v nájemních smlouvách nebo na základě ustanovení indonéského občanského zákoníku, který se zásahem vyšší moci jako předpokladem pro oprávněnou nemožnost plnění smluv počítá. Jelikož chybí právní předpis, který by slevy či odložení z nájemného řešil na centrální úrovni, budou muset strany nájemních vztahů řešit eventuální korekce nájemného vždy případ od případu, s přihlédnutím ke specifikům konkrétní nájemní smlouvy.

Článek byl zpracován ve spolupráci s Rosna Chung, partnerkou indonéské advokátní kanceláře Hutabarat Halim & Rekan. Více na rosna.chung@hhrlawyers.com. 

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up