Návrhy změn u vybraných daňových formulářů

1. 11. 2023
Návrhy změn u vybraných daňových formulářů

Dne 18. října 2023 byl zveřejněn Návrh vyhlášky, kterou se mění některé vyhlášky o formulářových podáních při správě daní pro rok 2024. Její účinnost je plánována od 1. ledna 2024. Momentálně je ve druhém připomínkovém řízení. 

Úprava je vyvolána na základě provedení obvyklých meziročních aktualizací vzorů formulářových podání, promítnutí souvisejících legislativních změn a současně se jedná o úpravu technického a formálního charakteru. Změny se dotýkají formulářových podání pro daň silniční, DPH a daň z hazardních her.

Novinkou je úplně nově vzniklý formulář pro podání oznámení obsahující údaje z evidence o přeshraničních platbách a jejich příjemcích (tzv. oznámení CESOP).

V přiznání k DPH došlo k úpravě popisu řádků. Přesněji v řádku 26 se budou nově vykazovat i knihy podléhající osvobození. Dále se v řádku 45 bude vykazovat rovněž korekce odpočtu u vybraného osobního automobilu dle nového § 77a ZOK. Ostatní změny mají spíše legislativně technický charakter.

Sloučení sazeb 15 % a 10 % do jedné 12% sazby vedlo jak u plátců, tak i u odborné veřejnosti k velké diskusi o budoucí podobě kontrolního hlášení. Z návrhu je zjevné, že tři páry sloupců pro tři sazby mají být zachovány, a to především z důvodu kontinuity oprav u zdanitelných plnění. Plnění podléhající nové 12% sazbě DPH budou vykazovány ve sloupcích pro 15% sazbu. Způsob vykazování oprav dle § 42 u plnění podléhajících 10% sazbě není zcela jasný. Vzhledem k tomu, že se kontrolní hlášení podává výhradně elektronicky, dojde ke zrušení položek identifikátor datové schránky, razítko a podpisy.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up