Evropským firmám se více otevírá trh Nového Zélandu

13. 5. 2024
Evropským firmám se více otevírá trh Nového Zélandu

Dne 1. května 2024 vstoupila v platnost dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Novým Zélandem. Kromě odstranění veškerých cel na unijní dovozy dohoda přináší zjednodušení poskytování služeb, rovné zacházení ve výběrových řízeních na veřejné zakázky nebo odstranění bariér digitálního obchodu.

Nový Zéland po vstupu dohody v platnost odstraní celou řadu cel, mimo jiné na průmyslové výrobky, jako jsou např. automobily a jejich součástky, stroje či chemikálie, tedy typické položky českého exportu.

EU naopak po vstupu dohody v platnost sníží cla na hovězí maso a u skopového masa je zcela odstraní. Úplné odstranění cla pak čeká vybrané druhy ovoce, např. kiwi, které je v první desítce položek dovážených z Nového Zélandu do ČR. Celkově by si mohly polepšit také hlavní vývozní artikly Nového Zélandu, jako sušené mléko, máslo, sýry, vlna nebo dřevo.

Dále dohoda přinese usnadnění celních procedur, uznávání některých EU certifikací či označení výrobků, zjednodušení poskytování služeb (například dodavatelských, telekomunikačních, finančních či námořně-dopravních), uskutečňování investic a usnadnění digitálního obchodu či kapitálových toků. Z dohody plyne také širší zpřístupnění veřejných zakázek a komplexní ochrana práv duševního vlastnictví a vybraných zeměpisných označení (České pivo, Českobudějovické pivo, Žatecký chmel a názvy českých vín). V textu dohody je také obsáhlá kapitola k obchodu a udržitelnému rozvoji (zahrnuje body týkající se pracovních práv, posílení postavení žen, nastavuje vysoký standard v ochraně klimatu a životního prostředí) či kapitola k energiím a surovinám, ve které se obě strany zavázaly k odstranění vývozních omezení, k zákazu dvojích cen či k odstraňování netarifních překážek obchodu.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up