Článek poukazuje na zajímavou disproporci z pohledu daně z přidané hodnoty u poskytnutí stravovací služby a odběru jídla s sebou. U poskytnutí stravovací služby se uplatní sazba 21 %, zatímco u odběru jídla s sebou mimo restauraci je sazba daně 15%.
Kdo již někdy navštívil prodejnu rychlého občerstvení, jistě už se s uvedenou otázkou setkal. Přijdete na řadu, objednáte si svůj oblíbený hamburger s dvojitou porcí hranolků, načež z úst prodavače následuje otázka: „Budete jíst tady, nebo si jídlo vezmete s sebou?" Většina z nás si možná myslí, že je prodavač starostlivý a chce pouze vědět, zda jídlo zabalit či ho jen připravit na tác, který si odneseme ke stolu. Tato otázka však v sobě skrývá mnohem zajímavější daňový problém, který si možná neuvědomuje ani prodavač sám.
V České republice se rozlišují tři sazby daně z přidané hodnoty, základní a první a druhou sníženou. Základní sazba činí 21 %, první snížená 15 % a druhá snížená 10 %. Základní sazba se uplatní u zboží a služeb, pokud zákon výslovně pro daný druh zboží či služby nestanoví sazbu nižší. Dále zákon o DPH rozlišuje termíny dodání zboží a poskytnutí služby a v tom se právě skrývá onen „zakopaný pes".
Pokud si jídlo sníme v restauraci, tak se nejedná o prodej zboží (dodání zboží), nýbrž o poskytnutí stravovací služby, která nespadá dle zákona do první snížené sazby daně z přidané hodnoty a podléhá tak základní sazbě daně. I přesto, že primárně nám jde o konzumaci potravin, využíváme při tom doplňkových služeb jako poskytnutí místa k sezení apod. Z tohoto důvodu je celá transakce klasifikována jako poskytnutí služby a poskytovatel této služby je povinen odvést DPH ve výši 21 % ze základu daně.
V případě, že si pokrm odneseme s sebou, již transakci neoznačujeme jako poskytnutí stravovací služby, ale jako prodej (dodání) zboží. V našem případě jde o prodej potravin, které dle zákona o DPH podléhají první snížené sazbě. Pokud si tedy jídlo odneseme s sebou, zvýší se prodejci marže o 6 %, protože ve velké většině restauračních provozů jsou ceny pro konzumaci v restauraci či odběr s sebou totožné a nezohledňují rozdílné sazby DPH. Prodejci nastavují cenovou politiku tak, aby daný pokrm stál vždy stejně. Zároveň se také chtějí vyhnout situacím, kdy si zákazník objedná jídlo s sebou a bude ho konzumovat na chodníku před provozovnou, zatímco restaurace zeje prázdnotou.
Tomáš Krůl