Snížení šance na vymožení pohledávky v exekuci

4. 8. 2015

Dne 1. září 2015 vstoupí v účinnost novela občanského soudního a exekučního řádu, která zavádí hned několik novinek týkajících se zabavování movitých věcí v exekučním řízení.

První novinkou je povinné pořizování videa při zabavování movitých věcí. K pořízení tohoto audiovizuálního záznamu nebude nutný souhlas účastníků exekučního řízení a exekutoři se v této souvislosti obávají reakcí dlužníků i navýšení nákladů exekučního řízení.


Novela dále výrazně rozšiřuje výčet věcí, které jsou z exekuce prodejem movitých věcí vyloučeny. Jde například o zdravotnické potřeby nebo snubní prstýnky. Do vyloučených věcí spadá také běžné vybavení domácnosti jako je například sporák nebo lednička, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti. Určení obvyklé ceny lednice, pračky apod. bude ale v praxi zřejmě působit problémy. 

Poslední důležitou změnou je stanovení závazného pořadí způsobů provedení exekuce. Nejdříve musí exekutor přikročit k zablokováni bankovních účtů dlužníka, dále následují srážky ze mzdy a teprve poté bude moci exekutor provést exekuci prodejem movitých a nemovitých věcí. I tato změna může přinést problémy v podobě účelového zdržování exekuce dlužníky. V případě, že exekuční řízení bude ve „fázi“ prodeje movitých a nemovitých věcí a dlužník si otevře nový bankovní účet, celý proces se vrátí na začátek a exekutor bude zřejmě muset znovu zmrazit účty dlužníka. Z výše uvedených důvodů je proto pro věřitele dobré podat exekuční návrh co nejdříve, respektive do data účinnosti této novely a to z důvodu větší šance na uspokojení pohledávky za dlužníkem.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up