Malá novela občanského zákoníku – nejdůležitější změny (1/4)

14. 11. 2016

Dne 26.10.2016 byla ve třetím čtení Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR schválena novela občanského zákoníku (tzv. malá novela občanského zákoníku). Návrh byl postoupen Senátu, kde v současné době čeká na vyřízení. V následujícím seriálovém přehledu proto postupně stručně shrnujeme nejvýznamnější navrhované změny stávající právní úpravy.

1. Pracovní poměr nezletilých

Chronologicky vzato je první koncepční změnou občanského zákoníku nová úprava vzniku pracovního poměru nezletilých. Stávající právní úprava bez zjevného důvodu znemožňuje sjednání základního pracovněprávního vztahu osobou, která sice dovršila 15 let věku, ale dosud neskončila povinnou školní docházku. Toto ustanovení tak představuje praktickou překážku zejm. pro nezletilé, kteří si chtějí sjednat pracovní poměr nebo jiný pracovněprávní vztah na dobu po ukončení povinné školní docházky ještě před jejím ukončením (např. časté letní brigády).

Nově by tedy mělo platit, že nezletilý, který dovršil 15 let, se může zavázat k výkonu závislé práce podle zákoníku práce. Jako den nástupu do práce však nesmí být sjednán den, který by předcházel dni, kdy nezletilý ukončí povinnou školní docházku. Zároveň dochází ke zrušení ustanovení zakotvujícího, že zákonný zástupce nezletilého, který nedosáhl věku 16 let, může rozvázat jeho pracovní poměr, je-li to nutné v zájmu vzdělávání, vývoje nebo zdraví nezletilého. Důvodem pro tuto změnu je především neefektivnost a nepraktičnost tohoto ustanovení.

S navrhovanou změnou občanského zákoníku je nutně spojena i novelizace těch ustanovení zákoníku práce, jež se stávají nadbytečnými. Návrh malé novely občanského zákoníku tak rovněž zahrnuje zrušení příslušných ustanovení zákoníku práce o okamžitém zrušení pracovního poměru a dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti zákonným zástupcem nezletilého zaměstnance.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up