Splatnost daně z nemovitých věcí 2016 a povinnost podat daňové přiznání v roce 2017

24. 11. 2016

Již v našem předešlém článku „Splatnost daně z nemovitých věcí 2016“ jsme Vás informovali o lhůtách, kdy je poplatník daně z nemovitých věcí povinen tuto daň zaplatit. Nyní bychom Vám rádi připomněli, že do 30. listopadu 2016 je povinnost uhradit druhou splátku daně z nemovitých věcí. Tato povinnost se samozřejmě týká pouze daňových poplatníků, jejichž daňová povinnost byla vyšší než 5 000 Kč a využili možnosti si úhradu rozdělit na dvě splátky.

Daň z nemovitých věcí je jedinou daní, která se vyměřuje a platí předem. Přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2017 je nutno podat do 31. ledna 2017, přičemž rozhodující pro povinnost podat daňové přiznání a platit vyměřenou daň je vlastnictví k dané nemovité věci, tedy stav v katastru nemovitostí zapsaný k 1. lednu 2017.

Povinnost podat daňové přiznání mají pouze ti, kteří byli v předešlém roce zapsání jako noví vlastníci v katastru nemovitostí. Zároveň do konce ledna musí přiznání podat i ti poplatníci, u kterých se v předešlém zdaňovacím období změnily okolnosti rozhodné pro vyměření daně, jedná se například o změnu počtu vlastněných nemovitostí, změnu rozlohy pozemku, kolaudace stavby apod.

Naopak povinnost podat daňové přiznání nemají ti poplatníci, kteří v minulosti daňové přiznání podali, a v předešlém zdaňovacím období u nich nedošlo k výše uvedeným zásadním změnám. Ani změna sazeb daně, místního koeficientu či místní příslušnosti nemá dopad na povinnost podat přiznání.

Pokud máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí v roce 2017 a nejste si jisti správným vyplněním, velice rádi přiznání zpracujeme za Vás.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up