Zahraniční investice se zjednoduší díky novému typu pobytového povolení

Od 15.08.2017 začínají platit nová pravidla v oblasti ekonomické imigrace do ČR.

Doposud si zahraniční investoři mohli zažádat pouze o povolení k pobytu za účelem podnikání. Nově zavedený druh povolení – „dlouhodobý pobyt za účelem investování“ – má jeho nositelům poskytnout výhodnější postavení jak během samotného imigračního procesu, tak i během následného pobytu na území ČR. Žadatel může totiž žádat přímo o udělení tohoto povolení, aniž by musel předtím být držitelem tzv. dlouhodobého víza. Běžný cizinec – podnikatel musí totiž nejprve získat dlouhodobé vízum a teprve poté smí žádat o dlouhodobý pobyt. Nové povolení bude udělováno na 2 roky, oproti dlouhodobému vízu, které je udělováno pouze na 1 rok, a má o něm být rozhodováno v zrychleném 30-ti denním řízení (oproti standardním 90 dnům).

Žadatel ale bude muset prokázat, že hodlá v ČR uskutečnit tzv. významnou investici, a to ve výši minimálně 75 milionů Kč, která současně povede k vytvoření nejméně 20 pracovních míst. Ministerstvo průmyslu a obchodu bude posuzovat, zda tento investiční záměr je ekonomicky proveditelný a zda představuje přínos pro stát, kraj či obec.