Novelizace u daně z nabytí nemovitých věcí

15. 8. 2018

Vláda v červnu schválila novelu prováděcí vyhlášky k zákonnému opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. Až na některé změny v příloze vyhlášky, které jsou účinné již od letošního července, nabyde novela účinnosti od nového roku, tedy od 1. ledna 2019.

Co je obsahem této poměrně rozsáhlé novely? Prostřednictvím této novely se Ministerstvo financí snaží vytvořit podrobný postup, jak stanovit směrnou hodnotu, která představuje základ daně z nabytí nemovitých věcí.  Dle současné právní úpravy existuje v praxi nerovnoměrnost mezi výší směrné hodnoty a zjištěné ceny. Cílem této novely je odstranit tento nepoměr při stanovení základu daně. Nyní se směrná hodnota stanovuje pomocí koeficientů, jež mají zohlednit rozdíl mezi oceňovanou a standardní nemovitou věcí. Od příštího roku se místo koeficientů bude směrná hodnota stanovovat pomocí přirážek a srážek od základních cen. Tato metoda představuje lepší metodu, jak odstranit případné odchylky při stanovení směrné hodnoty.

Novela taktéž upravuje definice stavebních, zastavěných a nezastavěných stavebních pozemků a zavádí zatřídění stavebního pozemku pro účely určení indexu cenového porovnání.

 

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up