Nová výše záloh OSVČ na zdravotní a sociální pojištění

3. 2. 2020
Nová výše záloh OSVČ na zdravotní a sociální pojištění

Z důvodu růstu průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, ze kterého se vypočítávají minimální vyměřovací základy OSVČ, dochází od ledna 2020 ke zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění osob samostatně výdělečně činných.

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti platí podnikatel zálohy na sociální pojištění v závislosti na výši zisku předchozího kalendářního období. Pokud jeho vypočtený vyměřovací základ však nedosáhl minimálního vyměřovacího základu, je pro výši záloh na sociální pojištění rozhodný tento minimální vyměřovací základ. Minimální záloha pro hlavní činnost za leden 2020 je splatná k 20. lednu 2020 a činí 2 544 Kč místo 2 388 Kč platných pro rok 2019.

Pro osoby vykonávající vedlejší činnost, tzn. při zaměstnání, studiu, v důchodu, na mateřské dovolené nebo během pobírání rodičovského příspěvku, jejichž zálohy byly vypočteny z minimální vyměřovacího základu, se minimální měsíční záloha pro vedlejší činnost, která v roce 2019 činila 955 Kč, zvyšuje od ledna 2020 na 1 018 Kč.

Minimální záloha na nemocenské pojištění podnikatelů, které si hradí dobrovolně, zůstává ve stejné výši, tj. 126 Kč, jako tomu bylo v druhém pololetí roku 2019.

Minimální záloha na zdravotní pojištění za leden 2020, která je splatná k 8. únoru 2020, se zvyšuje u osob samostatně výdělečně činných, kteří mají zálohy na zdravotní pojištění vypočtené z minimálního vyměřovacího základu, na 2 352 Kč z původních 2 208 Kč platných pro rok 2019.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up