Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí schváleno

21. 9. 2020
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí schváleno

Dne 15.9.2020 poslanecká sněmovna definitivně schválila zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Zákon byl 18.9.2020 také podepsán prezidentem republiky a čeká na vyhlášení ve Sbírce zákonů. Povinnost hradit daň z nabytí nemovitých věcí zaniká zpětně a týká se všech převodů, u nichž byl učiněn zápis vkladu do katastru nemovitostí v prosinci 2019 nebo později. Pokud by již někdo daň uhradil, bude možné požádat o vrácení přeplatku.

Součástí zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí je zároveň prodloužení časového osvobozovacího testu u příjmů z prodeje nemovitostí dle § 4 odst. 1 písm. b) ZDP z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. I nadále je možné uplatňovat jako položku odčitatelnou od základu daně úroky z hypotéky, nově maximálně však do výše 150 tis. Kč. Limit 150 tis. Kč se vztahuje na úvěry poskytnuté od 1. ledna 2021. Na úvěry poskytnuté do konce roku 2020 se vztahuje dosavadní limit odpočtu 300 tis. Kč.

 

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up