Změny ve vykazování hlášení INTRASTAT od 1.1.2022

24. 9. 2021
Změny ve vykazování hlášení INTRASTAT od 1.1.2022

Dne 23. srpna 2021 vyšlo ve sbírce zákonů nové nařízení vlády č. 333/2021 Sb. týkající se vykazování Intrastat, které přináší některé novinky. Nařízení nabývá účinnosti dnem 1.ledna 2022 a nové změny se tedy poprvé promítnou do hlášení podávaného za leden 2022. Jaké hlavní změny tedy nařízení přináší?

Dodatečné položky k vykazování ve směru dodání zboží do JČS

Ve směru dodání zboží do JČS bude nově nutno vykázat i zemi původu zboží a DIČ odběratele. Směr přijetí zůstává beze změn.

Zjednodušené hlášení

Největší novinkou nařízení je zjednodušené hlášení, které představuje značné usnadnění. Zjednodušeného hlášení budou moci využít ty subjekty, jejichž roční hodnota vyvezeného či dovezeného zboží v rámci JČS bude v rozmezí 12 až 20 milionů Kč a nebude se jednat o zboží, které je z možnosti reportovat jej zjednodušeně vyloučeno. Seznam vyloučeného zboží by měl být v nejbližších dnech zveřejněn na stránkách ČSÚ. Zjednodušené hlášení se bude podávat jednou ročně a to za každý směr zvlášť. Pokud budou stávající zpravodajské jednotky chtít tuto možnost využít, musí tak učinit jednou ročně a to v hlášení podávaném za leden daného kalendářního roku tj. poprvé za leden 2022. V opačném případě budou muset po celý kalendářní rok pokračovat v klasickém měsíčním vykazování. Nově vzniklé zpravodajské jednotky musí uplatnit zjednodušené hlášení při prvním podávaném výkazu.

Pokud by v průběhu roku zpravodajská jednotka překročila v některém směru 20 mil. Kč nebo by začala obchodovat se zvláštním druhem zboží, který není možné vykázat prostřednictvím zjednodušeného hlášení, bude pak po zbytek kalendářního roku podávat klasická měsíční hlášení.

Zvýšení limitu pro vykazování malých zásilek

Nemalým ulehčením je i zvýšení limitu pro vykazování malých zásilek z 200 EUR na 400 EUR. Další drobnější změnou je např. matematické zaokrouhlování doplňkových měrných jednotek, pokud je hodnota větší jak 1.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up