Změna lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na výzvu správce daně

16. 12. 2022
Změna lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na výzvu správce daně

V rámci daňového balíčku pro rok 2023 došlo také ke změně reakční doby na výzvu správce daně ohledně podání následného kontrolního hlášení.

V současné době platí, že pokud má správce daně pochybnosti o správnosti nebo úplnosti údajů uvedených v kontrolním hlášení a zašle plátci výzvu, plátce má povinnost zareagovat na tuto výzvu do 5 pracovních dnů od jejího doručení formou následného kontrolního hlášení. V případě nedodržení lhůty hrozí plátci pokuta ve výši 30 000 Kč.

Nově bude od 1. 1. 2023 platit, že pokud je výzva doručována do datové schránky, pak se lhůta pro podání následného kontrolního hlášení prodlužuje na 17 kalendářních dnů ode dne dodání výzvy do datové schránky.

Je nezbytné rozlišit pojem doručení a dodání. Doručením se rozumí až okamžik, kdy se uživatel do datové schránky přihlásí, případně se uplatní fikce doručení desátým dnem od dodání. Dodáním se rozumí zpřístupnění datové zprávy v datové schránce, tj. moment, kdy si ji adresát může poprvé zobrazit.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up