Zvýšení jednorázové náhrady při úmrtí zaměstnance v důsledku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu

2. 3. 2023
Zvýšení jednorázové náhrady při úmrtí zaměstnance v důsledku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu

Rok 2023 sebou přináší i změny v oblasti jednorázové odškodnění pozůstalých v případě úmrtí zaměstnance následkem nemoci z povolání nebo pracovního úrazu. Nikdo z nás by si určitě nepřál, aby k takové tragické události v okruhu našich nejbližších došlo, nicméně bohužel ji není možné úplně vyloučit.

V případě, že právě v důsledku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu zemře osoba blízká, mají některé subjekty nárok na jednorázovou náhradu nemajetkové újmy. Jedná se o manžela/ku zemřelého zaměstnance, děti zemřelého zaměstnance, rodiče zemřelého zaměstnance a v neposlední řadě i o osoby, které jsou se zaměstnancem v rodinné nebo obdobném poměru v případě, že smrt zaměstnance pociťují, jako vlastní újmu (bude se jednat zejména o partnera/ku zaměstnance). Všechny výše uvedené osoby mají samostatný nárok na tuto náhradu, tedy každé z nich náleží náhrada v plné výši. Výjimkou jsou rodiče zemřelého v případě, že se tato náhrada vyplácí oběma, pak má každý z rodičů nárok na jednu polovinu náhrady.

Výše této náhrady se rovná dvacetinásobku průměrné mzdy. Nejedná se však o průměrnou mzdu zemřelého zaměstnance, ale o průměrnou mzdu v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku, který předcházel kalendářnímu roku, ve kterém došlo k úmrtí zaměstnance. Zvýšená náhrada se tedy uplatní v případě, že k úmrtí zaměstnance došlo nejdříve 01.01.2023. Výše průměrné mzdy je pro tento rok určována Sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí č. 426/2022 Sb., přičemž její výše byla vypočítána na 39.306,00 Kč. Jednorázová náhrada pro rok 2023 činí 786.200,00 Kč, což je oproti loňskému roku nárůst o 45.200,00 Kč.

 

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up