Seznam nespolupracujících jurisdikcí

15. 3. 2023
Seznam nespolupracujících jurisdikcí

Finanční správa na svých webových stránkách zveřejnila informaci o seznamu nespolupracujících jurisdikcí v daňové oblasti, který byl v únoru letošního roku zaktualizován Radou Evropské unie. Jedná se o rozšíření o čtyři nové země.

Těmito státy jsou od 21. února 2023:

1. Americká Samoa

2. Anguilla

3. Bahamy

4. Britské Panenské ostrovy

5. Fidži

6. Guam

7. Kostarika

8. Marshallovy ostrovy

9. Palau

10. Panama

11. Ruská federace

12. Samoa

13. Trinidad a Tobago

14. Ostrovy Turks a Caicos

15. Americké Panenské ostrovy

16. Vanuatu

Ruská federace byla zařazena na seznam poté, co bylo zjištěno, že nesplnila svůj závazek řešit škodlivé aspekty zvláštního daňového režimu pro mezinárodní holdingové společnosti.

Z pohledu českých daňových poplatníků to má vliv na české ovládající společnosti, které při aplikaci pravidel zdanění ovládané zahraniční společnosti (tzv. CFC pravidla) zahrnou do svých příjmů všechny příjmy ruské ovládané společnosti.

V souladu s § 38fa odst. 2 zákona se pro účely daní z příjmů hledí na příjmy dosažené prostřednictvím:

  1. ovládané zahraniční společnosti, která je k poslednímu dni skončení svého zdaňovacího období daňovým rezidentem některého ze států uvedených k takovému datu na příslušném seznamu uvedeném výše, nebo
  2. prostřednictvím stálé provozovny umístěném v takovém státě, jako by byly uskutečněny ovládající společností na území České republiky k okamžiku skončení zdaňovacího období ovládané zahraniční společnosti.

Tento postup se uplatní u všech ruských ovládaných společností, u nichž konec zdaňovacího období spadá do období zařazení Ruské federace na seznam jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti.

Zařazení Ruské federace na uvedený seznam má dopad i na plnění oznamovací povinnosti o oznamovaných přeshraničních uspořádáních dle zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, kdy vzniká povinnost oznamovat tato uspořádání v případě odčitatelných plateb vůči přidružené entitě umístěné v Ruské federaci. Tato povinnost platí pro uspořádání vzniklá od 14. 2. 2023.

 

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up