Prodej pronajatého majetku jako pozbytí obchodního závodu

29. 3. 2023
Prodej pronajatého majetku jako pozbytí obchodního závodu

Evropský soudní dvůr zveřejnil ve svém rozsudku ve věci C - 729/21, kde stavební společnost postavila obchodní centrum a uzavřela nájemní smlouvy a další nezbytné smlouvy, jako je třeba smlouva o správě nemovitostí. Následně stavební společnost toto obchodní centrum prodala, přičemž součástí prodeje byl kromě pozemku a budovy také hmotný a nehmotný majetek a příslušné nájemní smlouvy. Smlouva o správě nemovitosti a pojistná smlouva nebyly součástí prodeje, proto kupující uzavřel novou smlouvu o správě nemovitosti a pojistnou smlouvu pro pokračování v provozování obchodního centra.

Obě strany se domnívaly, že se jedná o převod nemovitosti podléhajícího DPH, a proto kupující uplatnil nárok na odpočet daně na vstupu. Správce daně odpočet daně na vstupu zamítl s odůvodněním, že se jedná o prodej obchodního závodu nebo jeho části, který nepředstavuje dodání zboží nebo poskytnutí služeb pro účely DPH.

Ve výše uvedeném rozsudku se Evropský soudní dvůr ztotožnil se stanoviskem daňové správy. O prodej obchodního závodu se tedy jedná i v případě, že není převeden veškerý hmotný a nehmotný majetek obchodního závodu, pokud převedený majetek postačuje k tomu, aby obchodní závod fungoval jako ekonomicky nezávislá jednotka. Dále není nutné, aby nabyvatel byl považován právním nástupcem převodce.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up