Umělá inteligence a právo: Digitální divoký západ

21. 8. 2023
Umělá inteligence a právo: Digitální divoký západ

Umělá inteligence je připravena způsobit revoluci v naší společnosti, včetně právního poradenství.

AI nabízí právníkům nový nástroj pro efektivnější vyhledávání příslušných zákonů nebo judikatury. Online nástroj pro vyhledávání právních informací, LexisNexis, již zavedl software AI, který pomáhá při vyhledávání ve své databázi. Konkurenční společnost Westlaw plánuje do konce roku 2023 spustit vlastní vyhledávací algoritmus s podporou AI. Tento vývoj nabízí potenciální pomoc právníkům při provádění rešerší.

V případu, který se dostal na titulní stránky novin, však AI překročila rámec pouhé asistence. Článek z New York Times s názvem „The ChatGPT Lawyer Explains Himself“ (Právník ChatGPT se vysvětluje) se zabývá jinak rutinním soudním procesem, v němž chatovací bot s umělou inteligencí ChatGPT vykonstruoval právní rozhodnutí na podporu případu. Aniž by si ověřil, zda jsou případy skutečné, citoval je advokát žalující strany u soudu. Soud brzy zjistil, že rozhodnutí nejsou skutečná, a následovalo vyšetřování.

Advokát, který byl zodpovědný za citování vymyšlených případů, tvrdil, že nevěděl, že ChatGPT je schopna vygenerovat smyšlené případy. Ačkoli zřejmě neměl v úmyslu nikoho oklamat, jeho neznalost ChatGPT ukazuje, jak málo lidé rozumí umělé inteligenci, a tedy i potenciálnímu nebezpečí jejího zneužití. S dalším rozvojem AI se toto nebezpečí bude jen zvyšovat.

Evropská unie již zahájila tvorbu legislativy, která má AI regulovat. Evropský parlament přijal 14. června 2023 oficiální stanovisko týkající se AI. Podle zpravodajských stránek parlamentu EU chce parlament zajistit bezpečné fungování AI, zaručit lidský dohled a kodifikovat definici AI, která se může vztahovat na budoucí systémy AI. Nyní je na Radě EU, aby schválila konečnou podobu zákona.

Zatímco jiné země, například USA a Velká Británie, vydaly prohlášení o tom, jak hodlají regulovat AI, zatím žádnou legislativu nezačaly přijímat. V době, kdy internet umožňuje rychlý přenos dat, včetně softwaru umělé inteligence, samozřejmě hrozí, že nedostatek regulace kdekoli oslabí regulaci tam, kde existuje. Způsob, jakým bude umělá inteligence v příštích letech využívána, tak zůstává nejistý.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up