Vyřazení stavby vedené jako zásoba

23. 8. 2023
Vyřazení stavby vedené jako zásoba

Předmětem posouzení nové Informace GFŘ ze dne 19.7.2023 je výše daňových nákladů, které může poplatník daně z příjmů uplatnit u stavebního díla, evidovaného jako zásoba, v okamžiku jeho prodeje, a to v případě, kdy součástí ocenění tohoto stavebního díla je účetní zůstatková cena staveb vyřazených v důsledku likvidace.

V praxi se s danou situací nejvíce setkávají developerské společnosti na základě jejich činnosti výstavby nemovitých věcí za účelem budoucího prodeje konečnému spotřebiteli. 

V okamžiku, kdy pořízení nového stavebního díla předchází demolice původní stavby, vstupuje účetní zůstatková cena likvidované stavby ve smyslu §25 odst. 5) písm. d) zákona o účetnictví do účetního ocenění tohoto nového stavebního díla. Zákon o dani z příjmů upravuje daňové ocenění takového stavebního díla pouze u dlouhodobého majetku. V legislativní úprava však chybí ošeření pro okamžik, kdy stavební dílo je evidováno jakožto zásoba určená k budoucímu obchodování či prodeji.

Výše zmiňovaná Informace GFŘ rozšiřuje daňovou úpravu k dlouhodobého majetku i na stavební dílo, které je evidované jako zásoba. Dle GFŘ je nutné upravit základ daně o částku, která odpovídá rozdílu ÚZC a DZC staveb (hmotného majetku), jejichž ÚZC tvoří součást ocenění nového stavebního díla (prodané zásoby). Pokud by novým stavebním dílem byly např. bytové jednotky, měla by být účetní/daňová zůstatková cena původního stavebního díla mezi jednotlivé bytové jednotky úměrně rozdělena dle racionálního ekonomického kritéria.

Tento postup lze však poprvé uplatnit za zdaňovací období končící k datu vydání této informace, tedy u většiny poplatníku za zdaňovací období za rok 2023.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up