Jak správně ukončit „DPP“ a „DPČ“ od 1. října 2015?

30. 9. 2015

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti jsou v praxi často užívanými nástroji, které zaměstnavatelům umožňují volnější nakládání s pracovní silou. Největší předností těchto dohod představuje flexibilnější právní úprava týkající se jejich uzavírání, průběhu i skončení, kdy zaměstnavatel není tak silně svázán pravidly zákoníku práce jako v případě pracovního poměru. V praxi se však často objevují situace, kdy zaměstnavatelé v dohodách opomíjejí sjednat způsob jejich ukončení.Zákoník práce tak od 1.října 2015 nově upravuje způsob ukončení právního vztahu na základě těchto dohod, a to právě pro případ že mezi stranami nebyl sjednán způsob jejich ukončení. Samozřejmostí zůstává, že zaměstnanec a zaměstnavatel se mohou dohodnout na ukončení práce. Zaměstnavatel i zaměstnanec rovněž mohou dále dohodu i bez udání důvodu vypovědět s 15-ti denní výpovědní dobou.

Zásadní omezení však pro zaměstnavatele přichází v případě okamžitého zrušení dohody, neboť k okamžitému zrušení dohody o práci konané mimo pracovní poměr může zaměstnavatel přistoupit pouze v těch situacích, pro které by mohl se zaměstnancem okamžitě zrušit pracovní poměr.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up