A ještě ke spolupráci auditora a klienta

26. 5. 2015

S příchodem května se více a více vydělují naši auditorští klienti do dvou skupinek. V té první jsou Ti, jejichž účetnictví k 31. prosinci 2014 je již uzavřeno, účetní závěrky vyhotoveny, auditorské zprávy vydány a účetní a finanční ředitelé se mohou v plné síle věnovat problémům roku 2015, kterých určitě není málo.

V té druhé skupince jsou Ti, jejichž účetnictví je stále otevřeno a účetní závěrky zůstávají v podobě polotovaru. Není to ani zdaleka o tom, kdy se s uzavřením účetnictví začalo a kdy proběhl vlastní audit. V mnoha případech zůstávají v tomto procesu otevřené body, které bylo možno vyřešit již v průběhu roku 2014. A v mnoha případech se jedná o problémy, které nesouvisejí ani tak s účetnictvím společností, jako spíše s jejich finančním řízením a stavem hospodaření vůbec.

Není to tedy o tom, kdy audit začal. Dřívější zahájení auditu nemusí vůbec znamenat jeho dřívější dokončení. Je to naopak o tom, že některé problémy je třeba řešit zavčas. Časná diskuse o problémech a jejich včasné řešení a otevřená komunikace mezi auditorem a klientem je tím rozhodujícím, co může celý proces uzavírání účetnictví a auditu urychlit a zefektivnit. Čím dál tím více se ukazuje, že kontinuální a otevřená komunikace je tím rozhodujícím, co určuje kvalitu a efektivitu celého procesu.

Možná je právě nyní čas si toto vše uvědomit, protože možná právě teď se zakládá na kvalitu účetních závěrek za rok 2015.

Ing. Radomír Stružinský

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up