S účinností od 1. prosince 2016 došlo k zatřídění stravovacích služeb do seznamu zboží podléhajícího první snížené sazbě daně z přidané hodnoty, tedy 15% DPH. Snížená sazba daně se nově uplatní u následujícího typu služeb:
„56- Stravovací služby, podávání nápojů, pokud nejsou jako stravovací služby osvobozeny od daně podle § 57 až 59 nebo pokud se nejedná o podání alkoholických nápojů uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku 2203 až 2208 nebo tabákových výrobků uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku kapitoly 24“
Zároveň pro uplatnění snížené sazby daně je třeba současně splnit následující kritéria:
- Kritérium zařazení poskytované služby do kódu CZ-CPA 56 (jedná se zejména o veškeré restaurační, cateringové a ostatní stravovací služby a služby podávání nápojů).
- Kritérium slovního popisu
Upozorňujeme, že podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků stále podléhá základní sazbě daně, tedy 21% DPH.
Vzhledem k tomu, že pojem „stravovací či restaurační služba“ v praxi mimo podávání jídel zahrnuje i podávání nápojů, bude nutné, z hlediska správného určení sazby daně, rozlišit části plnění vztahující se k podání alkoholických nápojů a tabákových výrobků (podléhající základní sazbě daně) od plnění vztahujících se k podání jídel a nealkoholických nápojů (podléhající první snížené sazbě daně).
Příkladem bychom uvedli situaci, kdy si v restauraci objednáte polední menu skládající se z hlavního jídla a piva, vína či jiného alkoholického nápoje, kde bude nutné rozlišit sazbu daně na základní a první sníženou.