Uznávání veřejných listin mezi státy EU se brzy výrazně zjednoduší

22. 11. 2018

Již dne 16.02.2019 nabude účinnosti nařízení EU, které zruší u některých veřejných listin, vydaných v jiném členském státě EU, požadavek vyššího ověření jejich pravosti, zejména tzv. apostilace.

Jedná se o listiny týkající se osobního stavu, jako např. listiny potvrzující narození, úmrtí, uzavření manželství, rozvod, rodičovství, bydliště, státní příslušnost, neexistenci záznamu v rejstříku trestů apod.

Napříště tedy nebude nutné, aby tyto veřejné listiny byly opatřovány apostilou, kterou např. v ČR vydává pouze ministerstvo spravedlnosti, popř. zahraničí, ale pro jejich předložení v jiném členském státě EU postačí veřejné ověření, které lze v ČR získat např. na Czechpointu.

Další zjednodušení, které nařízení přináší, se týká překladů těchto veřejných listin. Nařízení zavádí tzv. vícejazyčný standardní formulář pro určité veřejné listiny. Vzor tohoto formuláře ve všech úředních jazycích EU tvoří přílohu nařízení.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up