Právo na opravu i po záruční době jako nový nárok spotřebitelů v EU

16. 5. 2023
Právo na opravu i po záruční době jako nový nárok spotřebitelů v EU

Koncem března tohoto roku představila Evropská komise konečný návrh směrnice o společných pravidlech na podporu oprav výrobků. Cílem této směrnice je nejen přispívat k naplňování záměrů Zelené dohody pro Evropu, to znamená k udržitelné spotřebě a rozvoji oběhového hospodářství, ale také zlepšit postavení spotřebitelů, zejména co se týká oprav zakoupených výrobků. Návrh směrnice zavádí „právo na opravu“, a to nejen v rámci zákonné záruky, ale i po jejím uplynutí.

V rámci zákonné záruky dále dochází ke změně přístupu, a sice jako primární prostředek nápravy vadného zboží je preferována oprava, nikoli již výměna. Výjimkou z tohoto pravidla je situace, kdy je oprava dražší.

V rámci pozáručních služeb bylo potom přijato několik opatření, které zjednoduší proces opravy nefunkčních výrobků a prodlouží tak dobu jejich užívání. Nejvýznamnější změnou je tedy právo požadovat opravu i po uplynutí zákonné záruky, což se bude nejprve týkat domácích spotřebičů jako jsou pračky a myčky s tím, že okruh opravitelného zboží se bude postupně rozšiřovat i na mobilní telefony a další zboží. S tím souvisí informační povinnost výrobců poučit spotřebitele ohledně možností oprav zakoupeného výrobku.

Na národních úrovních budou fungovat online vyhledávací portály, prostřednictvím kterých lze snadno vyhledat a porovnat možnosti opravárenských služeb. Následně si spotřebitelé budou moci vyžádat od jakéhokoliv opravce Evropský formulář pro informace o opravách, který bude obsahovat nejen standardizované informace o podmínkách oprav, ale také přibližných cenách oprav.

Tato směrnice doplňuje dřívější předložené nařízení o ekodesignu udržitelných výrobků a směrnici o posílení postavení spotřebitelů při ekologickém přechodu. Evropská unie očekává od těchto opatření nejen rozvoj v opravárenském odvětví, ale také růst v oblasti udržitelného vývoje výrobků a snížení množství odpadu a produkce skleníkových plynů z výroby. Do budoucna se přemýšlí rovněž nad možností takového označování výrobků, kdy by již při koupi spotřebitel věděl, zda výrobek snadno opravitelný.

Některé členské státy začaly také jednat z vlastní iniciativy, například v Německu je požadavek na prodloužení funkčnosti a opravitelnosti výrobků obsahem koaliční smlouvy vládnoucích politických stran. Ačkoliv konkrétní zákon ještě nebyl přijat, předpokládá se stanovení určitých požadavků na ekologičtější provedení výrobků a za tímto účelem také finanční podpora.

Návrhem směrnice se v řádném legislativním postupu budou nyní zabývat Evropský parlament a Rada.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up