Držet dítě za ruku na přechodu není potřeba, ale…

14. 6. 2016

Nález Ústavního soudu ze dne 15.12.2015, sp. zn.: I. ÚS 1587/15

Ústavní soud se ve svém nálezu zabýval nehodou, při které byly na přechodu pro chodce vážně zraněny 2 malé holčičky, které doprovázel jejich otec.

Soudy nižší instance rozhodly, že vinu nese z poloviny řidič vozidla, který vážná zranění děvčátek způsobil, a z poloviny otec holčiček, který zanedbal dohled při přecházení na přechodu pro chodce.

Ústavní soud se však s názorem soudů nižší instance neztotožnil a uvedl, že „účel rodičovské odpovědnosti má zásadní dopady pro zjišťování, zda v daném případě újma vzniklá dítěti spadá do ochranného účelu rodičovské odpovědnosti. Tím je v dané situaci požadavek chránit děti před újmou, která jim vznikne neopatrností v  dopravním  provozu, ke  které  by  u  rozumově  a  volně  vyspělé  osoby  nedošlo. Pokud  tedy nezletilé dítě,  nad  kterým je vykonáván dohled, jedná plně v souladu  s právem  a  v dané  situaci  se  chová  způsobem,  jakým by  se  chovala  průměrná svéprávná osoba, a přesto v dopravním provozu utrpí újmu, není v takové situaci  splněn nexus protiprávnosti mezi porušením povinnosti dohlížející osoby a újmou.“

K porušení rodičovské odpovědnosti tedy dle výše uvedeného nedošlo. S následky nehody se ale musí každý vypořádat sám…

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up